Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Hericium erinaceus (Bull.) Pers


Φύλλο:Basidiomycota
Κλάση: Agaricomycetes
Τάξη: Russulales
Οικογένεια: Hericiaceae 
Γένος:Hericium
Είδος: erinaceus (Bull.) Pers

Άλλες ονομασίες:
Αρνί, Αρνάκι, old man’s beard, satyr’s beard, lion’s mane, hedgehog fungus,Yamabushitake.


  
 Το συναντάμε συνήθως το φθινόπωρο σε δάση δρυός και οξιάς, σε κορμούς και σε κουφάλες ζωντανών ή πρόσφατα κομμένων δέντρων.
Χαρακτηριστικά: Έχει συνήθως στρογγυλόμορφο καρπόσωμα με 5- 40 εκατοστά διάμετρο, καλυμμένο με λευκές, (κρεμ σε ώριμη ηλικία), μαλακές, αγκαθωτές προεξοχές που του δίνουν την όψη αρνιού ή κεφάλι λιονταριού.
 Ανήκει στους βασιδιομύκητες και ζει παρασιτικά, σαπροφυτικά πάνω σε υγιή ή πληγωμένα δέντρα από τα οποία απομυζεί τα απαραίτητα συστατικά.
Το Hericium erinaceus έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Ασίας, Ευρώπης, Β. Αμερικής.
Στην περιοχή μας υπάρχουν  λίγα φυτά και αρκετά δύσκολα να τα βρει κανείς.

 Είναι φαγώσιμο μανιτάρι, πολύ νόστιμο, πρέπει όμως να μαζεύεται πριν ωριμάσει.
Η γεύση του σε πολλούς θυμίζει γαρίδα ή αστακό ενώ άλλοι λένε ότι θυμίζει κρέας χωρίς την βαριά μυρωδιά του κρέατος, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν μαγειρευτεί σωστά είναι πολύ νόστιμο.
 Εξαιτίας των μικρών αριθμών του χρειάζεται πολύ προσοχή όταν το μαζεύουμε, αυτό ισχύει και για όλα τα μανιτάρια άλλωστε.

 Παραδοσιακά στην κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται για την θεραπεία προβλημάτων του πεπτικού συστήματος (ακόμη και για την αντιμετώπιση καρκίνων).
Έχει γίνει αντικείμενο εντατικών ερευνών λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. 
Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 Περιέχει μόρια γνωστά ως hericenones και erinacines, δύο ενώσεις που φαίνεται ότι μπορούν να διεγείρουν την σύνθεση του παράγοντα ανάπτυξης των νεύρων (Nerve Growth Factor). Ο NGF είναι μέρος μιας οικογένειας πρωτεϊνών που παίζουν ρόλο στην διατήρηση, επιβίωση και αναγέννηση των νευρικών κυττάρων. Η έλλειψη του NGF θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της άνοιας, της νόσου του Alzheimer και της νόσου του Parkinson.
 To Hericium Erinaceus περιέχει παλμιτικό οξύ, θρεϊτόλη και D-αραβινιτόλη.
Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι  ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην θεραπεία της παγκρεατίτιδας, (οξεία φλεγμονή του παγκρέατος), στην θεραπεία της νόσου του Crohn (χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα), και σε περιπτώσεις γαστρίτιδας.
 
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα που έχουν σαν βάση το Hericium erinaceus.


Όλα τα φαγώσιμα μανιτάρια δεν πρέπει να μαζεύονται χωρίς την παρουσία ενός έμπειρου μανιταροσυλλέκτη.

2 σχόλια :

Ιωάννης Σ. Κιούσης είπε...

Στις ονομασίες του αξίζει να αναφέρετε και την προφανέστερη : "Χαίτη του Λιονταριού", η οποία αποδίδεται λόγω της μεγάλης ομοιότητας που έχει το μανιτάρι Lion's mane με τη χαίτη των αρσενικών λιονταριών.

Επίσης, είναι γεγονός ότι Lion's mane είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και στην άνοια.

Αυτή είναι και μία από τις βασικές του χρήσεις στην κινέζικη ιατρική ενώ έχουν γίνει και αρκετές σχετικές μελέτες από την κλασική ιατρική. Επίσης, το περιοδικό International Journal of Medicinal Mushrooms, αναφέρθηκε ότι το Lion's Mane είναι παρουσιάζει διεγερτική δράση στοn νευρικό αυξητικό παράγοντα ενώ στο περιοδικό Chinese Journal of Integrative Medicine γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην δυνατότητα που έχει το Lion's mane να ενεργοποιεί την αναγέννηση των νεύρων μετά από έναν τραυματισμό.

LMakos είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο, οι πληροφορίες σας είναι πολύ χρήσιμες.