Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Lamium garganicum





Βασίλειο: Plantae
Άθροισμα: Angiosperms
Κλάση: Dicotyledons
Τάξη: Lamiales
Οικογένεια: Lamiacae
Γένος: Lamium
Είδος: Lamium garganicum



Το όνομα του γένους Lamium προέρχεται από την μυθική Λάμια λόγω της ομοιότητας του άνθους με στόμα ενώ το όνομα του είδους προέρχεται από το βουνό Gargano στην απουλία της ιταλίας.
Το Lamium garganicum είναι ένα πολυετές φυτό που συναντάμε συνήθως σε σκιερά ή ημισκιερά μέρη δίπλα σε ρυάκια, ή σε δροσερές πετρώδεις τοποθεσίες. Η άνθισή του ξεκινάει από τις αρχές του Μάρτη έως το τέλος του Απρίλη.
Ο βλαστός του είναι τετραγωνικής διατομής ενώ τα καρδιοειδή φύλλα του επαλλάσονται σταυροειδώς.
 Τα άνθη του είναι χρώματος λευκού με ρόδινες γραμμώσεις, και φέρονται στα γόνατα, (σημεία του βλαστού από τα οποία εκφύονται τα φύλλα), κατά σπονδύλους.
Έχει πολλά υποείδη, κάποια από τα οποία χαρακτηρίζονται ως σπάνια.
Το συναντάμε στην νότια Ευρώπη, Τουρκία και Κύπρο.

Χρησιμοποιείται σαν φυτό εδαφοκάλυψης εξαιτίας της ανθεκτικότητάς του και της όμορφης εμφάνισής του.
Το Lamium garganicum περιέχει ιριδοειδή γλυκοσίδια. Τα ιριδοειδή, όπως όλοι οι δευτερογενείς μεταβολίτες, είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τα φυτά ως άμυνα κατά των διαφόρων απειλών αλλά και για πληθώρα άλλων λειτουργιών, όπως η επικοινωνία με γειτονικά φυτά.
Τα ιριδοειδή έχουν αντικαρκινικές, αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην προστασία των αρτηριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :