Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Saturnia pyri


 Saturnia pyri


Βασίλειο: Animalia
Φύλο:Arthropoda
Ομοταξία: Insecta
Τάξη: Lepidoptera
Οικογένεια: Saturniidae
Γένος: Saturnia
Είδος: pyri

Άλλα ονόματα: Great Peacock Moth, Giant Emperor Moth, paon de nuit.



Saturnia: Ονομάστηκε από τον πλανήτη Kρόνο, (saturn), λόγω της ομοιότητας του σχήματος των τεσσάρων κηλίδων του με τον πλανήτη και τους δακτυλίους του.

Pyri: Ονομάστηκε έτσι λόγω της προτίμησης που δείχνει στα είδη δέντρων του γένους pyrus.

To είδος Saturnia pyri είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος σκώρου (νυχτοπεταλούδα) που βρίσκεται στη Ευρώπη. Το μέγεθός του φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία.
Ανήκει στην οικογένεια Saturniidae, που περιλαμβάνει κάποια από τα μεγαλύτερα είδη σκώρων και απαριθμεί περισσότερα από 2300 είδη στον κόσμο.

 
 Saturnia pyri
 
Η Saturnia pyri ζει σαν ενήλικο άτομο για σύντομο χρονικό διάστημα από τον Μάιο ως τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της ζωής της μοναδικός σκοπός της είναι η αναπαραγωγή του είδους, έτσι, αφού ζευγαρώσουν, τα θηλυκά εναποθέτουν 200 αυγά κατά μέσο όρο σε φύλλα ή σε φλοιούς δέντρων, συνήθως σε ομάδες των πέντε ή οκτώ αυγών.
Η προνύμφη ξεχειμωνιάζει στο κουκούλι της και όταν βγει από αυτό τρέφεται
με φύλλα δέντρων. Σύμφωνα με το (africanmoths.com) τρέφεται με φύλλα των δέντρων: Acer pseudoplatanus, Aesculus hippocastabum, Alnua glutinosa, Betula, Castanea, Fraxinus excelsor, Humulus, Jilans reegia, Ligustrum, Malus sylvestris, Olea europaea, Pistacia, Platanus, Prunus domestica, Prunus spinosa, Pyrus communis, Salix, Syringa, Tilia, Ulmus procera.

Δεν υπάρχουν σχόλια :