Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Bufo bufo (Φρύνος)




Βασίλειο: Animalia
Φύλο: Chordata
Ομοταξία: Amphibia
Τάξη: Anura
Οικογένεια: Bufonidae (Gray 1825)
Γένος: Bufo (Laurenti 1768)
Είδος: B. bufo


Άλλα ονόματα: Common toad, κοινός φρύνος, χωματόφρυνος.

 
Στην περιοχή μας ο κοινός φρύνος λέγεται ζιάμπα (στα Αλβανικά zhabë σημαίνει βάτραχος).
Είναι διαδεδομένο είδος σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Ισλανδία, την Ιρλανδία και κάποια νησιά στην Μεσόγειο.
Οι φρύνοι είναι αμφίβια που ανήκουν στην τάξη άνουρων της οικογένειας Bufonidae, που περιλαμβάνει περίπου 25 γένη.
Ο κοινός φρύνος είναι το μεγαλύτερο είδος φρύνου στην χώρα μας (περίπου 15 εκατοστά). Δραστηριοποιείται τη νύχτα, ενώ την ημέρα συνήθως κρύβεται, και τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα και μικρά ποντίκια.
Ζευγαρώνει την άνοιξη μέσα στο νερό, κάνοντας από 4000 έως 5000 αυγά. Το θηλυκό γεννάει τα αυγά του, που έχουν την μορφή μακριών κορδονιών, (έως 3 μέτρα) και το αρσενικό τα γονιμοποιεί εκτοξεύοντας το σπέρμα πάνω τους.

Bufo bufo

Εχθροί του κοινού φρύνου είναι ορισμένα αρπακτικά πουλιά κάποια είδη φιδιών, και ο άνθρωπος.
Παρόλο που είναι αργοκίνητο είδος, χωρίς φαινομενική προστασία, διαθέτει ένα αρκετά αποτελεσματικό όπλο όταν απειληθεί: εκκρίνει μια τοξίνη που αποτρέπει τους περισσότερους θηρευτές. Η τοξίνη αυτή δεν προκαλεί βλάβες στον άνθρωπο, εκτός ίσως από μικροερεθισμούς στο δέρμα.
Έχει παρατηρηθεί ότι μια παρασιτική μύγα, η Lucilia bufonivora, γεννάει τις προνύμφες της μέσα στα ρουθούνια των ενήλικων κοινών φρύνων, οι οποίες τρέφονται από το θύμα τους επιφέροντας το θάνατο σε αυτό.
Ο κοινός φρύνος είναι προστατευόμενο είδος σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Σε κάποιες χώρες μάλιστα (Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ιταλία) έχουν κατασκευαστεί ειδικές σήραγγες, για να περνούν κάτω από τους δρόμους με ασφάλεια.
Δυστυχώς, κατά καιρούς ο φρύνος έχει γίνει αντικείμενο προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών, υπολείμματα των οποίων συναντά κανείς ακόμα και σήμερα σε κάποιες αγροτικές περιοχές.

Κύρια πηγή : wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια :