Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Helleborus cyclophyllus Boiss




Βασίλειο:Plantae
Άθροισμα:Angiosperms
Κλάση: Dicotyledons
Τάξη:Ranunculales
Οικογένεια:Ranunculaceae
Γένος:Helleborus
Είδος: H. cyclophyllus Boiss


Άλλα ονόματα: Σκάρφη, Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος

Pierre Edmond Boissier (1810-1885) ΄Ελβετός βοτανολόγος και μαθηματικός.


 
Ο Helleborus cyclophyllus είναι πιο γνωστός στην Ελλάδα ως σκάρφη και ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae. Πολυπληθή οικογένεια φυτών με πιο γνωστούς αντιπρόσωπους τα γένη Anemone (Ανεμώνες) και Ranunculus.
Το γένος Helleborus απαριθμεί 117 είδη (πηγή: The plant list). Ο Helleborus cyclophyllus συναντάται στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία, πολλές φορές από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Έχει πολλές ομοιότητες με το είδος Helleborus odorus, μάλιστα στο Catalogue of Life γίνεται αναφορά για το είδος Helleborus odorus subsp. Cyclophyllus.
Είναι φυτό πολυετές, με ύψος έως 30εκ., με σύνθετα οδοντωτά φύλλα. Έχει σεπαλοειδές περιάνθιο, (περιγόνιο), με πέντε τέπαλα πρασινοκίτρινου χρώματος. 

Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και φυτρώνει σε σκιερά μέρη, δυο χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδανικό σαν χειμωνιάτικο φυτό σε κήπους και παρτέρια.
Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη, και έχει χρησιμοποιηθεί σαν δηλητήριο από τα αρχαία χρόνια.
Παρόλα αυτά, είναι και γνωστό φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα.
Έχει ταυτιστεί με τον αρχαίο Έλληνα μάντη Μελάμποδα, ο οποίος λέγεται ότι θεράπευσε με Ελλέβορο τις κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου από δαιμονική μανία.
Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της μνήμης, για την θεραπεία ψυχικών νοσημάτων και επιληψίας, και σε ασθένειες του δέρματος.
Στην περιοχή μας το χρησιμοποιούσαν παλιά για να νεκρώνουν τη ρίζα δοντιών που είχαν χαλάσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :