Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Anchusa officinalis L.


Anchusa officinalis L.

Άθροισμα: Angiosperms
Κλάση: Dicotyledons
Οικογένεια: Boraginaceae
Γένος:Anchusa
Είδος: Anchusa officinalis

 

Συνώνυμα: Anchusa angustifolia L, Anchusa arvalis Rchb, Anchusa microcalyx Vis.





Περιγράφηκε πρώτη φορά  από τον Carl Linnaeus (1707 – 1778) γνωστός και ως Carl von Linné. Σουηδός βοτανολόγος, ιατρός, ζωολόγος, ιδρυτής της διωνυμικής ονοματολογίας και θεμελιωτής της βοτανικής επιστήμης.
 
Άλλα ονόματα: Βοϊδόγλωσσα, φούρνελα, common bugloss, alkanet, Buglosse officinale, Воловик лекарственный, Oxtunga, Gemeine Ochsenzunge, Farbownik lekarski, Gewöhnliche Ochsenzunge.


Το είδος Anchusa officinalis ανήκει στη μεγάλη οικογένεια φυτών Boraginaceae, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 2.500 είδη και 146 γένη.
Χαρακτηριστικά είδη της οικογένειας Boraginaceae είναι τα φαρμακευτικά Borago officinalis, Cynoglossum officinale, Symphytum officinale και Lithospermum officinale.

Το Anchusa officinalis, ή βοϊδόγλωσσα, όπως λέγεται σε κάποια μέρη της Ελλάδας, είναι πολυετές φυτό, αρκετά διαδεδομένο στην Ευρώπη.
Όλο το φυτό έχει πυκνό τρίχωμα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικογένειας
Boraginaceae.
Έχει βαθιές ρίζες, και το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 70 εκατοστά.
Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, ανοιχτού πράσινου χρώματος, και τα άνθη του έχουν πέντε πέταλα μπλε-μωβ χρώματος και πέντε στήμονες.
Είναι φαρμακευτικό φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Έχει πολλές ιδιότητες και χρήσεις: επουλωτικό, διουρητικό, μαλακτικό , αποχρεμπτικό, στυπτικό και αντιβηχικό.
Είναι μελισσοκομικό φυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :